Ga naar hoofdinhoud

Bouwer
Hans Romijnders

Bestuurder bij EnergieVoorVier

Professioneel windmaker

Windenergie voor Beuningen: dagelijks werken er diverse professionals aan de ontwikkeling van nieuwe windmolens voor Windpark Beuningen. Wie zijn deze mensen? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat Hans Romijnders van EnergieVoorVier.

Geboortejaar

1956

Woonplaats

Beuningen

Functie

Bestuurslid bij EnergieVoorVier

Wat heb jij met wind?

Wind is leven, drijft de regenwolken weg, maar brengt ook weer nieuwe noodzakelijke regen. Geeft in de zomers een koel briesje en laat zeilboten vooruit bewegen. Kortom: zonder wind geen leven.

Heb je altijd in de wind gewerkt?

Nee, ik ben als vrijwilliger vanuit de energiecoöperatie bij dit project betrokken geraakt waar wind de boventoon viert.

Kun je jouw werk  omschrijven?

Ik ben sinds juli 2018 gestopt met werken na ruim 36 jaar gewerkt te hebben, het grootste deel bij Nuon/Alliander. Nu ben ik alweer 5 jaar met veel plezier betrokken vanuit de lokale energiecoöperatie bij Windpark Beuningen.

Windpark Beuningen is voor jou…?

Een bijdrage leveren aan de doelstelling van de gemeente Beuningen om in 2040 energieneutraal te zijn, maar nog belangrijker: zorgen dat een deel van de winst landt bij de mensen en instanties/initiatieven in de omgeving van het windpark door een op te richten gebiedsfonds en via de coöperatie.

Daarnaast is het betrekken en informeren van de inwoners en alle anderen betrokkenen bij het ontstaan van het Windpark Beuningen erg belangrijk voor me. Hier zijn thema’s als flora en fauna, maar ook slagschaduw en geluid van belang.

Waar haal je het meeste werkplezier uit?

Met name uit de samenwerking met de verschillende partijen om uiteindelijk het gezamenlijke doel te bereiken: het produceren van energie met de geplande vijf windturbines.

Wat moet iedereen – volgens jou – weten van windenergie?

Nu de omvang van het eerste zonnepark van 10 ha zichtbaar is in Beuningen gaan mensen met bedenkingen tegen windenergie in het verleden zich hopelijk realiseren dat wind minder beslag legt op de agrarische gronden en natuur. Verder realiseren zich velen niet direct dat windenergie dag en nacht doorgaat terwijl de opbrengst van zon ‘s nachts en in de winter achterblijft.

Wat doe je over vijf jaar van nu?

Ik hoop op de eerste plaats nog steeds te kunnen genieten van een goede gezondheid. Daarnaast van de dan inmiddels geïnstalleerde warmtepomp, mijn elektrische auto en nog meer van zaken die zich nu langzaam ontwikkelen. Hopelijk mede mogelijk gemaakt door Windpark Beuningen.

ONTDEK DE
LOCATIE

Waar komen de molens in Windpark Beuningen?

LEES VERDER
Back To Top