Ga naar hoofdinhoud
Oops...
Slider with alias bouwers-Hylke not found.

Bouwer
Hylke Jelsma

Projectontwikkelaar bij Eneco

Professioneel windmaker

Windenergie voor Beuningen: dagelijks werken er diverse professionals aan de ontwikkeling van nieuwe windmolens voor Windpark Beuningen. Wie zijn deze mensen? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat Hylke Jelsma van Eneco.

Geboortejaar

1989

Woonplaats

Epe

Functie

Projectontwikkelaar bij Eneco

Wat heb jij met wind?

Als jonge jongen fietste ik iedere dag een uur door de wind naar school. Door weer en wind over het Friese platteland. Windmolens zag je toen nog nauwelijks. Ik ben aan de kust geboren, in Harlingen, en daar waaide het altijd. Een windstille dag was een unicum. Wind is er altijd geweest voor mij. De gewoonste zaak van de wereld.

Heb je altijd in de wind gewerkt?

Nee. Ik ben opgeleid als rentmeester en planoloog. Als je die disciplines mengt, kom je uit bij projectontwikkeling. Mijn eerste baan was bij TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, en ik was medewerker grondzaken. Ik deed van alles: aansturen van rentmeesters, grondovereenkomsten klaar maken en schaderamingen maken. Via een kleine commerciële windontwikkelaar ben ik bij Eneco terechtgekomen. Het werk als projectmanager past goed bij mij.

Kun je jouw werk voor Eneco omschrijven?

Ik werk aan de ontwikkeling van wind- en zonprojecten op land. Mijn focus ligt met name op Gelderland. Als ontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor het hele traject: van idee tot aan de exploitatie. Een gemiddelde werkdag? Die bestaat niet. Iedere dag is anders. Ik heb veel afspraken buiten de deur. Op dit moment werk ik aan concrete projecten in Beuningen en Culemborg. Het leukste aan mijn werk vind ik het persoonlijk contact met alle belanghebbenden en het gezamenlijk realiseren van de doelen. We hebben het over projecten die vele jaren kunnen duren. Tussenresultaten vier ik dus ook graag.

Windpark Beuningen is voor jou…?

Een heel mooi project waar ik trots op ben. Binnen Eneco wordt veel gepraat over socialiseren van de grondvergoeding, burgerparticipatie en het betrekken van alle stakeholders. In Windpark Beuningen doen we dat allemaal en maken we gezamenlijk stappen vooruit.

Waar haal je het meeste werkplezier uit?

Het sociale aspect. Het contact met de mensen: collega’s, samenwerkers, stakeholders. De samenwerking met EnergieVoorVier en Renantis gaat heel natuurlijk. Ondanks de onderliggende verschillen werken we als een team. Dat geeft veel energie.

Waar ik ook vrolijk van kan worden, is het oplossen van kleine crisisjes die voorbij komen. Voor wind- en zonprojecten moet je veel geduld hebben. Het kan jaren duren voordat het wind- of zonnepark wordt gebouwd. Tussentijds kleine resultaten boeken, is dan ook fijn.

Wat moet iedereen – volgens jou – weten van windenergie?

Dat het de meest efficiënte groene energiebron is.

Wat doe je over vijf jaar van nu?

Dan kijk ik naar een actief windpark dat groene stroom levert en mooi landschappelijk is ingepast met aandacht voor de biodiversiteit.

ONTDEK DE
LOCATIE

Waar komen de molens in Windpark Beuningen?

LEES VERDER
Back To Top