Bouwer
Patrick Beusker
Voorzitter EnergieVoorVier
Professioneel windmaker
Windenergie voor Beuningen: dagelijks werken er diverse professionals aan de ontwikkeling van nieuwe windmolens voor Windpark Beuningen. Wie zijn deze mensen? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat Patrick Beusker van EnergieVoorVier.
Geboortejaar
1974
Woonplaats
Beuningen
Functie
Voorzitter EnergieVoorVier
Wat heb jij met wind?
Het woord ‘wind’ associeer ik met het met-de-fiets-aan-de-hand naar huis lopen op de middelbare school als het stormde. Met nadenken over hoe ik mijn rondje op de racefiets moet maken om niet, als ik al helemaal op ben, het laatste stuk tegen de wind in te moeten fietsen. Maar ook met lekker uitwaaien op het strand samen met onze hond. En: met een prachtig en krachtig natuurverschijnsel. Die kracht maakt het mogelijk om wind als energiebron te gebruiken en ik vind het fantastisch dat we met de huidige technologie efficiënt wind kunnen omzetten in elektriciteit.
Heb je altijd in de wind gewerkt?
Nee. Mijn verhaal met windenergie begint in 2017. Toen ben ik via de energiecoöperatie bij de ontwikkeling van windpark Beuningen betrokken geraakt. Ik heb in Nijmegen Scheikunde gestudeerd en heb daarna een promotieonderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe anti-kankermedicijnen. Samen met een collega ben ik daarna een eigen bedrijf gestart om technologie te ontwikkelen om kankermedicijnen selectief bij een tumor af te leveren. In 2011 is ons bedrijf overgenomen door het Nijmeegse farmaceutische bedrijf Synthon – nu Byondis – waar ik sindsdien werk als hoofd van de afdeling chemische R&D.
Via de ouderraad op de school van onze zoon heb ik Alex de Meijer leren kennen, die mij in 2017 heeft gevraagd of ik interesse had om samen met wat andere inwoners uit de gemeente Beuningen een energiecoöperatie te starten. Zo is uiteindelijk EnergieVoorVier ontstaan en ben ik betrokken geraakt bij de ontwikkeling van Windpark Beuningen.
Kun je jouw werk voor EnergieVoorVier omschrijven?
Op dit moment ben ik voorzitter van EnergieVoorVier en lid van de werkgroep wind-zon.
De werkgroep wind-zon is verantwoordelijk voor alles dat er achter de schermen geregeld moet worden voor de wind- en zonprojecten waar onze coöperatie in participeert. Voor de zonprojecten betekent dat het contact onderhouden met de initiatiefnemers van de zonneparken en het vormgeven van participatie. Omdat EnergieVoorVier bij Windpark Beuningen mede-initiatiefnemer en mede-ontwikkelaar is, is onze rol bij het windproject veel groter en moet er veel meer gebeuren. Samen met mede-bestuurslid Hans Romijnders zit ik namens de coöperatie in het projectteam van het windpark.
Omdat onze coöperatie nog niet zo groot is en het aantal vrijwilligers dat tijd kan steken in de coöperatie vrij beperkt is, spring ik, net als de overige bestuursleden en andere vrijwilligers, bij waar nodig. Er gaan aardig wat uurtjes vrije tijd in de coöperatie zitten.
Windpark Beuningen is voor jou…?
De ontwikkeling van Windpark Beuningen is voor mij een geweldige uitdaging: een heel interessant leerproces en een hele mooie manier om met veel nieuwe mensen kennis te maken. Ik ben meer Beuningenaar geworden door alles wat ik de afgelopen drie jaar heb meegemaakt. Als het windpark straks draait, ben ik enorm trots. Trots op mezelf… maar ook trots op alle anderen die aan de totstandkoming van het windpark hebben bijgedragen. We hebben dan een hele mooie en grote stap gezet op weg naar een energieneutraal Beuningen.
Waar haal je het meeste werkplezier uit?
Drie dingen zijn voor mij belangrijk om het naar m’n zin te hebben: uitdaging, interactie met anderen en een gezellige, ontspannen werksfeer. Dat alles is zeker aanwezig bij alle werkzaamheden voor het windpark. Ik leer ontzettend veel, de samenwerking met mede-ontwikkelaars Eneco en Falck/Kemperman verloopt heel prettig, de interacties met de gemeente en de inwoners zijn leerzaam en interessant en er is altijd plek voor een grap of een lach.
Wat moet iedereen – volgens jou – weten van windenergie?
Windenergie is, naast zonne-energie, nodig om de energietransitie de komende jaren verder vorm te geven. Op dit moment zijn er geen betere alternatieven. Zelf vind ik een windturbine mooi om naar te kijken, veel mooier dan een rokende pijp van een afvalverbrandingscentrale. Ik snap dat veel mensen daar anders over denken en zich zorgen maken over de mogelijk negatieve effecten van windturbines. Ik hoop dat we als initiatiefnemers, en zeker als energiecoöperatie, inwoners kunnen voorzien van goede informatie en kunnen meenemen tijdens het hele ontwikkeltraject en de exploitatiefase. Hopelijk zullen veel inwoners dan, net zoals bij windprojecten in andere gemeentes, positiever gaan aankijken tegen de windturbines.
Wat doe je over vijf jaar van nu?
Ik hoop dat het windpark in 2026 operationeel is en dat ook de zonneparken in Beuningen dan zijn gerealiseerd. En dat we als coöperatie veel leden hebben, die gezamenlijk de energietransitie verder vorm willen geven. Dat zou betekenen dat we als coöperatie nieuwe projecten kunnen gaan opstarten en dat we meer middelen tot onze beschikking hebben. Wat mijn eigen rol op dat moment zal zijn, weet ik nog niet. Zolang ik het naar mijn zin heb en er voldoende uitdaging is, is de kans groot dat ik er nog steeds rondloop.