Ga naar hoofdinhoud

Windpark Beuningen praat door met heliport om veiligheid te waarborgen

De initiatiefnemers van Windpark Beuningen gaan in gesprek met de eigenaren van helihaven Winssen over een oplossing voor de activiteiten op de nabijgelegen helihaven. Windpark en helihaven mogen elkaar niet hinderen. Het windpark kan alleen in gebruik worden genomen als er voor de helihaven een verklaring ‘Veilig Gebruik Luchtruim’ is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Afgelopen zomer werd duidelijk dat de aanwezigheid van de heliport niet was meegenomen in het vergunningentraject voor de ontwikkeling van het windpark. De helikopterlandplaats ligt in Winssen aan de Betenlaan, op zo’n 600 meter van het windpark. Zowel gemeente als initiatiefnemers hebben onderzoek laten uitvoeren naar deze situatie. De hoofdconclusie uit de onderzoeken is dat bij het gebruik van bepaalde typen windmolens, in combinatie met specifieke weersomstandigheden (bepaalde windrichtingen en -sterktes), er ongewenste effecten zouden kunnen optreden bij vliegbewegingen van en naar de helihaven.

Het onderzoek maakte ook duidelijk op welke manier het probleem kan worden opgelost. De gemeente Beuningen neemt in het bestemmingsplan op dat Windpark Beuningen in de toekomst alleen in gebruik mag worden genomen, als er voor de helihaven een verklaring ‘Veilig Gebruik Luchtruim’ is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die verklaring moet zijn afgegeven op basis van de nieuwe situatie met het windpark in de buurt.

Om een dergelijke verklaring te verkrijgen, moeten de initiatiefnemers van het windpark goede afspraken maken met de eigenaren van de heliport. Het overleg hierover wordt opgestart. De gemeente Beuningen heeft bij dit proces geen directe rol maar is bij de gesprekken aanwezig als een van de partijen dit op prijs stelt.

Back To Top